Geek Meet

GeekMeet 24 prezintă Freeconomy

Alex Albu | Friday, March 12th, 2010

Freeconomy este o aplicaţie Facebook prin care cei care deţin resurse de orice fel, neutilizate, le pun la dispoziţia celor interesaţi de utilizarea temporară a acestora. Aplicaţia propusă de Teodora Borghoff se doreşte o integrare într-un mediu social al iniţiativei  justfortheloveofit.org.

Membrii echipei Freeconomy au fost implicaţi în toate fazele dezvoltării proiectului, de la discutarea ideilor şi schiţarea aplicaţiei pe hartie până la implementarea efectivă a acesteia, care a presupus:

 • dezvoltarea locală a aplicaţiei folosind FBML, ceea ce s-a dovedit destul de incomod, o soluţie mai uşoară putând fi folosirea iframe şi XFBML
 • folosirea CakePHP ca şi framework de dezvoltare
 • implementarea principalelor 3 funcţionalităţi, anume: adaugarea spre împrumut a unei noi resurse, căutarea pentru un anumit tip de resursă şi cererea de întrebuinţare a unei resurse deja adaugate (ramânând la alegerea celui care împrumută să decidă căruia dintre cei interesaţi îi va oferi resursa)
 • utilizarea git pentru a facilita programarea aplicaţiei, o alegere care s-a dovedit inspirată pentru termenul de implementare strâns al proiectului
 • configurarea unui subdomeniu de lucru si a unui vhost pentru a testa cum se comportă aplicaţia online, API-ul Facebook nepermiţând testarea locală
 • schiţarea unui design care pune în evidenţă funcţia de căutare şi pe cea de adăugare de ofertă, identificate ca fiind cele mai importante
 • implementarea frontend în CSS/HTML
 • integrarea aplicaţiei cu platforma Facebook

Documentaţia oferită de Facebook s-a dovedit destul de stufoasă, astfel cele 3 functionalităţi principale mai au nevoie de ceva debugging pentru a funcţiona fără emoţii. Pe lângă punerea la punct a celor implementate în timpul GeekMeet 24, echipa Freeconomy şi-a propus să mai implementeze o funcţionalitate care afişează toate resursele date spre împrumut de către un utilizator.

În scurt timp codul apliaţiei va fi publicat open source şi dat spre folosinţă chiar pe Facebook ca resursă pentru cei interesaţi de dezvoltarea viitoare a acestei aplicaţii sau a altor aplicaţii Facebook asemănătoare. Până atunci însă, puteţi pune la încercare aplicaţia în forma sa de lansare, puteţi să-i deveniţi fani dacă vă place ideea şi mai ales o puteţi recomanda prietenilor dacă credeţi în potenţialul ei.

În final, iată cum au vazut GeekMeet 24 şi lucrul la Freeconomy Călin şi Cristi, cei doi programatori care au pus pe picioare aplicaţia.

5 Comments »

 1. Un link spre aplicatie exista? :) Ma bucur ca au terminat baietii treaba, acum pot sa fac schimb de haine hippie cu alte gagici in timp ce mi se vorbeste geekish :)

  Comment by Mihi — March 15, 2010 @ 12:37 pm

 2. @Mihi: E un link pe primul cuvant din post.

  Comment by rgrig — March 15, 2010 @ 1:12 pm

 3. :)

  Comment by Andrei — March 15, 2010 @ 1:23 pm

 4. imi place foarte mult ca ati avut ideea de a o creea sub forma de aplicatie facebook ! felicitari !

  Comment by judit — March 16, 2010 @ 4:18 pm

 5. @Judit: Multumim :) Speram sa fie cat mai utila aplicatia – intai in Timisoara, apoi in toata tara ;)

  Comment by Alina — March 17, 2010 @ 1:39 pm

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Poti folosi XHTML, dar recomandăm Textile

Identitate: rogvaiv | Un proiect iniţiat de Filip Cherecheş-Toşa | Hostat de Dream Production