Freeconomy este o aplicaţie Facebook prin care cei care deţin resurse de orice fel, neutilizate, le pun la dispoziţia celor interesaţi de utilizarea temporară a acestora. Aplicaţia propusă de Teodora Borghoff se doreşte o integrare într-un mediu social al iniţiativei  justfortheloveofit.org.

Membrii echipei Freeconomy au fost implicaţi în toate fazele dezvoltării proiectului, de la discutarea ideilor şi schiţarea aplicaţiei pe hartie până la implementarea efectivă a acesteia, care a presupus:

  • dezvoltarea locală a aplicaţiei folosind FBML, ceea ce s-a dovedit destul de incomod, o soluţie mai uşoară putând fi folosirea iframe şi XFBML
  • folosirea CakePHP ca şi framework de dezvoltare
  • implementarea principalelor 3 funcţionalităţi, anume: adaugarea spre împrumut a unei noi resurse, căutarea pentru un anumit tip de resursă şi cererea de întrebuinţare a unei resurse deja adaugate (ramânând la alegerea celui care împrumută să decidă căruia dintre cei interesaţi îi va oferi resursa)
  • utilizarea git pentru a facilita programarea aplicaţiei, o alegere care s-a dovedit inspirată pentru termenul de implementare strâns al proiectului
  • configurarea unui subdomeniu de lucru si a unui vhost pentru a testa cum se comportă aplicaţia online, API-ul Facebook nepermiţând testarea locală
  • schiţarea unui design care pune în evidenţă funcţia de căutare şi pe cea de adăugare de ofertă, identificate ca fiind cele mai importante
  • implementarea frontend în CSS/HTML
  • integrarea aplicaţiei cu platforma Facebook

Documentaţia oferită de Facebook s-a dovedit destul de stufoasă, astfel cele 3 functionalităţi principale mai au nevoie de ceva debugging pentru a funcţiona fără emoţii. Pe lângă punerea la punct a celor implementate în timpul GeekMeet 24, echipa Freeconomy şi-a propus să mai implementeze o funcţionalitate care afişează toate resursele date spre împrumut de către un utilizator.

În scurt timp codul apliaţiei va fi publicat open source şi dat spre folosinţă chiar pe Facebook ca resursă pentru cei interesaţi de dezvoltarea viitoare a acestei aplicaţii sau a altor aplicaţii Facebook asemănătoare. Până atunci însă, puteţi pune la încercare aplicaţia în forma sa de lansare, puteţi să-i deveniţi fani dacă vă place ideea şi mai ales o puteţi recomanda prietenilor dacă credeţi în potenţialul ei.

În final, iată cum au vazut GeekMeet 24 şi lucrul la Freeconomy Călin şi Cristi, cei doi programatori care au pus pe picioare aplicaţia.