Smart Student este o aplicaţie web care ajută studenţii să-şi optimizeze timpul şi resursele (orarele facultăţilor, activităţi în cadrul universităţilor, situaţii şcolare, evenimente culturale, date de contact utile, etc.). Proiectul a fost propus de către Cristina şi Todo, iar exemplificarea a fost facută pe cazul Universitaţii de Vest din Timişoara simulandu-se diferite evenimente pe care un student fie le adaugă în propriul orar, fie îi sunt adăugate automat atunci când este vorba despre un eveniment aflat în orarul facultăţii sau îi sunt sugerate în cazul evenimentelor adaugate de terţi utilizatori.

În prima zi s-a schiţat în linii mari aplicaţia, însă implementarea a ridicat probleme deoarece dintre cei 5 programatori ai echipei, doar 2 erau familiarizaţi cu programarea web şi lucrul în PHP ca mediu de dezvoltare. În cea de-a doua zi, deşi aflaţi în efectiv redus, cei implicaţi în Smart Student au reuşit să-şi sincronizeze mai bine eforturile şi astfel să fie mai productivi.

La finele celor 24 de ore cei rămaşi pe baricade au prezentat şi rezultatele celor două zile de lucru:

  • schiţarea rapidă a unui design curat
  • folosirea Kohana ca framework de dezvoltare
  • implemenarea celor mai importante funcţionalităţi, anume: adăgarea, editarea şi ştergerea evenimentelor, dar şi căutarea şi afişarea unor evenimente în funcţie de preferinţele utilizatorului
  • implementarea frontend în HTML/CSS
  • popularea bazelor de date şi mai apoi testarea aplicaţiei

Deşi beneficiarii aplicaţiei sunt studenţii, mai este necesară dezvoltarea unor funcţionalităţi suplimentare pentru ca aceasta să poată fi folosită şi de către secretariatele facultaţilor şi terţi utilizatori (organizaţii studenţeşti, reprezentanţi de companie, organizatori de evenimente, etc.).

În ceea ce priveşte planurile de viitor pentru Smart Student, ideal este cazul în care universităţile interesate de proiect vor întreţine şi îmbunataţi aplicaţia. Între timp, cei curioşi sau interesaţi să dea o mână de ajutor pot găsi codul publicat pe github.

Despre Smart Student s-a făcut şi live blogging – atât în prima cât şi în cea de-a doua zi. Iar pentru impresii la rece despre cum a mers lucrul la proiect recomandăm articolul Cristinei despre GeekMeet 24 şi pe cel al lui Todo.